Bruin water uit de kraan: wat te doen?

Bruin water uit de kraan

Heeft u last van bruin water dat uit de kraan stroomt? Vervelend, maar het is gelukkig geen ramp. Wist u bijvoorbeeld al dat dit niet ongezond is? We raden ouderen en jonge kinderen aan dit niet te drinken, maar voor de meeste mensen kan het geen kwaad. Tocht wilt u er waarschijnlijk zo snel mogelijk vanaf. Kwieq legt u daarom uit wat u in dit geval moet doen.

Wat is het?

Komt er bruin water uit uw kraan? Dit wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die op een natuurlijke manier uit het grondwater komen. De watermaatschappij zorgt ervoor dat de meeste bruine elementen uit het water worden gefilterd, maar een klein gedeelte vindt toch een weg door de filters, waardoor het in de leidingen en het drinkwater terecht komt. De deeltjes zijn niet ongezond, maar laten we eerlijk zijn: ‘mooi’ is anders.

Hoe ontstaat het?

‘Bruin’ water ontstaat doordat de stroomsnelheid en –richting in het leidingnet veranderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren indien er onderhouds- of reinigingswerkzaamheden plaatsvinden. Het kan ook ontstaan doordat plotseling veel mensen gebruik maken van het waternet. Denk hierbij aan een brandweeractie in de buurt of veel mensen die tegelijkertijd de tuin besproeien in de zomer. Een andere mogelijke oorzaak is een leidingbreuk. Door de afname van het water is het mogelijk dat de stroomsnelheid verandert. In het geval van bruin water is er dikwijls ook sprake van een lagere waterdruk. U kunt dit zelf testen door de kraan open te draaien.

Wat te doen?

Maar nu de belangrijkste vraag: wat kunt u er zelf aan doen? Wel nu, merkt u dat er bruin water uit uw kraan komt, dan raden wij u aan de kraan enkele uren dicht te houden. Hierna draait u de kraan open die het dichtst in de buurt zit van uw watermeter, om zo schoon water binnen te laten komen. Dit is doorgaans de kraan in de wc-ruimte of de keuken. Laat de kraan voor ongeveer 10 minuten goed doorstromen en de bruine kleur zal spoedig afnemen. Indien het niet lukt, kunt u het nogmaals proberen en eventueel het zeefje van de kraan voorzien van een extra reinigingsbeurt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *