Veel gestelde vragen

Vergelijk vrijblijvend en gratis menig rioleringsbedrijf!

De riolering is een belangrijk onderdeel van uw woning. Een verstopt riool kan bijvoorbeeld veel hinder en overlast veroorzaken. Vaak zien we dat consumenten vaak dezelfde vragen hebben. Daarom hebben we voor u alvast de meest gestelde vragen op een rij gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Schroom dan niet en neem contact met ons op.

Overzicht

Wat kan ik zelf doen als de riolering verstopt zit?

Het is niet altijd mogelijk om een verstopping te voorkomen. U kunt de kans op een verstopping beperken door zich aan een aantal regels te houden. U kunt bijvoorbeeld rekening houden dat u niet al te veel toiletpapier in één keer doorspoelt. Het is handig om een zeefje te gebruiken voor in uw gootsteen. In de badkamer kunt u dan een zeefje gebruiken voor in uw doucheafvoer. Deze regels kunnen de verstopping voorkomen. Als dit dan toch niet het geval is kunt een gespecialiseerde vakman inschakelen.

Hoelang duurt het voordat mijn riolering is ontstopt?

Dit is erg moeilijk om in te schatten. Als het niet een te grote verstopping is, dan zou dit binnen een uur opgelost kunnen zijn. Het zou ook kunnen dat het probleem veel groter is dan het lijkt, dan is het handig om een expert in te schakelen. Zij weten precies hoe lang het duurt en wat ze hier tegen kunnen doen.

Wat is grondwater?

Grondwater is eigenlijk regenwater wat de bodem in zakt tot het niet verder kan, namelijk tot een laag waar geen water meer doorheen kan. Het grondwater wordt dus elke keer weer aangevuld door de regen. Dit is erg van belang voor de bomen, planten en andere gewassen, want zij voeden zich hiermee. Te weinig of juist teveel grondwater kan echter wel overlast geven.

Wat is wateroverlast?

Wateroverlast zijn problemen met water in huis of op straat. Dit kan bijvoorbeeld komen door heftige regenbuien, een verstopte dakgoot of een verstopte riolering.

Hoe voorkom ik wateroverlast?

Wateroverlast kunt u voorkomen door zelf bijvoorbeeld een ontlastput te plaatsen onderaan de regenpijpen. Deze moet u dan plaatsen aan de voor en achterzijde van uw woning. Door deze put kan het regenwater, wat uit de dakgoot komt, geen schade aanrichten. Het water kan dan namelijk wegstromen zonder dat het via het toilet binnen komt. Ook is het handig om uw dakgoot regelmatig schoon te maken.

Rioollucht in huis, hoe kan dit?

Uw huis kan stinken als er geen ontluchtingspijp uit uw dak steekt. Ook kan de afvoer dan gaan bubbelen. Als uw riool niet verstopt is, maar u hoort toch “gebubbel”, dan moeten er problemen zijn in de ontluchting. Het kan misschien zo zijn dat u de ontluchtingspijp heeft verwisseld, omdat u dacht dat er bijvoorbeeld een kleinere in moest. Als de afvoer bubbelt en er zijn stank problemen in huis, schakel dan een expert in. Dit is namelijk niet een probleem wat u zomaar kunt oplossen.

Last van rioollucht zonder bubbels?

Als u last heeft van stank zonder bubbels, dan kan het zijn dat de stankslot niet meer functioneert. Dit kan gebeuren als al het water verdampt is (bijvoorbeeld na een lange vakantie). Het huis staat dan in open verbinding met de lucht. Dit kunt u oplossen door water in de wasbak of gootsteen te gieten.

Borrelende geluiden, wat is hier de oorzaak van?

Vaak zijn borrelde geluiden een waarschuwing voor een verstopping die er aan zit te komen. Wanneer het afvalwater afgevoerd moet worden wordt er lucht verplaatst, doordat het riool voor een gedeelte afgeslibd is zorgt dit voor borrelende geluiden. Dit gebeurt vaak samen met stank.

Een afvoeraansluiting werkt niet

Als een rioolaansluiting niet werkt, bijvoorbeeld van een wastafel. Dan kun je de sifon opendraaien en schoonmaken. Of u kunt ontstoppen met een ontstopper. Als dit niet helpt kunt u het beste een expert inschakelen, want chemische middelen kan uw riool aantasten.

Meerdere afvoerafsluitingen werken niet

Als er meer rioolaansluitingen niet werken, dan is het probleem groter dan u denkt. Het probleem kan bij het openbare riool liggen of misschien is het riool onder uw huis of in uw tuin verstopt. Omdat er meerdere afvoerafsluitingen niet werken is het handig om een expert in te schakelen en niet zelf aan de slag te gaan.

Wat is een gemengd rioolstelsel?

Het gemengde rioolstelsel wordt bij de meesten in Nederland toegepast, bij zo’n 75%. Bij dit rioolstelsel worden regenwater en het door mensen gebruikte en verontreinigde drinkwater in het zelfde stelsel opgevangen. Daarna wordt het afgevoerd naar de RWZI. Bij de RWZI wordt het water gereinigd. Het nadeel hiervan is dat er soms, bij veel regen bijvoorbeeld, te veel water wordt afgevoerd en hierdoor wordt overbelast.

Wat is een gescheiden rioolstelsel?

Bij een gescheiden rioolstelsel worden regenwater en het verontreinigde drinkwater via verschillende buizen afgevoerd. Het vuile water komt dan door verschillende buizen bij de RWZI. Hier wordt het vuile water gereinigd. Meestal kiest men voor een gescheiden rioolstelsel, als mensen een nieuw rioolstelsel aanleggen. Bij een gescheiden rioolstelsel heb je namelijk veel minder kans op overstromingen.

Wie onderhoudt het riool?

De gemeenten zorgen ervoor dat het wordt aangelegd en zij zorgen ook voor het onderhouden van het rioleringsstelsel.


Terug naar het overzicht

Uw bedrijf op Kwieq.nl?

Bent u expert op het gebied van riolering werkzaamheden en op zoek naar nieuwe klanten? Dan maken wij graag kennis met uw bedrijf.