Hoe zijn rioleringskosten opgebouwd?

Rioleringskosten als rioolheffing

Er zijn veel huishoudelijke zaken waarop u dient te letten binnen uw huishouden. Wat dacht u bijvoorbeeld van uw rioleringskosten? Het is handig om te weten hoe die precies zijn opgebouwd, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Daarom informeert Kwieq u in dit artikel over deze kwestie.

Als u gebruik maakt van een riolering, betaalt u op twee wijzen: als eerste door middel van uw rioleringskosten – de rioolheffing, die u aan de gemeente betaalt voor het gebruik van het riool. Als tweede betaalt u een zuiveringsheffing aan het waterschap.

Belasting aan waterschap

Het waterschap ontvangt belasting voor u voor het afvoeren en reinigen van het afvalwater. Hierbij betaalt u in vervuilingseenheden, waarbij een alleenwonende één vervuilingseenheid betaalt en een huishouden met twee of meer personen altijd drie vervuilingseenheden betaalt. Bent u niet aangesloten op het riool, dan betaalt u een verontreinigingsheffing, wat een heffing is voor het direct lozen in het oppervlaktewater.

Belasting aan gemeente

Ook aan de gemeente betaalt u belasting, namelijk rioolheffing. Dit is belasting die u krijgt doordat u afvalwater in het riool loost. Mocht een gemeente niet werken met het standaardtype rioolheffing, dan kan het zijn dat ze de kosten voor uw riolering hebben verwerkt in de prijzen voor de onroerendezaakbelasting (OZB). Met deze belastingen kan de gemeente het riool onderhouden en vervangen.

Specialist gezocht?

Heeft u een vakman nodig om te laten kijken naar uw riolering? Dan kunt u via Kwieq eenvoudig en snel offertes aanvragen en vergelijken. Vul het contactformulier in en doe een vrijblijvende aanvraag voor kwaliteitswerk van onze specialisten bij u in de buurt. Door te vergelijken, kunt u bovendien goed besparen!

1 reactie

  1. het is verstandig altijd even te checken hoeveel u nou eigenlijk betaald aan uw gemeente. wij hadden geen idee en zijn na het lezen van dit artikel toch maar even gaan kijken. het is altijd handig om dit te weten en er zo rekening mee te kunnen houden in uw dagelijkse uitgaven.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *