Water besparen in de keuken

Water besparen keuken

Het is natuurlijk erg fijn dat er iedere dag weer warm water uit de kraan komt, maar voor het milieu is het minder goed. Kwieq heeft het beste voor met het milieu én uw energierekening. Daarom geven we u enkele handige tips om uw waterverbruik terug te dringen op de plek in huis waar u ongemerkt veel water verbruikt: de keuken.

Kraan

In de keuken staan namelijk de vaatwasser en de warmwaterkraan. U kunt gemakkelijk energie besparen door deze twee elementen in huis op een slimmere wijze in te zetten. Laten we beginnen bij die warmwaterkraan. Veel mensen spoelen hun borden onder de warmwaterkraan af voor ze deze in de vaatwasser zetten. Dit is echter niet nodig, omdat de vaatwasser zelf ook warm water gebruikt. We raden u dan ook aan om enkel de etensresten te verwijderen.


Wast u uw vaat met de hand? Dan houdt u op het einde van de rit een heleboel water over. Gooi dit echter niet automatisch weg, maar bedenk wat u nog zou kunnen doen met dit water. Indien u geen zeepsop gebruikte, kunt u het nog gebruiken om de planten te bewateren. Zowel binnen als buiten kan dit water nog op een nuttige wijze worden besteed.

Vaatwassers

En dan komen we nu aan bij dat andere water-verslindende apparaat: de vaatwasser. We raden u aan om een nieuw model vaatwassers te kopen. Waar oudere modellen namelijk tot maar liefst 50 liter water verbruiken per wasbeurt, hebben nieuwe varianten nog maar 12 tot 16 liter nodig. Besparen is dus automatisch gegarandeerd.

Daarnaast is het af te raden om uw vaatwasser al te laten draaien als de vaat nog niet helemaal gevuld is. Hierdoor verbruikt u namelijk onnodig veel water, terwijl u ook gewoon even zou kunnen wachten met uw vaatbeurt. Moderne vaatwassers maken trouwens gebruik van de functie ‘Halve Belading’, waardoor u een halve vaat kunt wassen met de halve capaciteit aan water en schoonmaakmiddel. Wilt u daarom uw halve vaat toch even snel schoonmaken? Dan is deze optie geschikt voor u!

Dit artikel is geschreven door onze rioolspecialist uit Zoetermeer. Indien u een bijdrage wilt indienen voor dit artikel dan is dat mogelijk door het onderstaande reactieformulier in te dienen. Uw reactie wordt na keuring gepubliceerd.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *