Zelf een riolering afvoer aanleggen

Riolering afvoer aanleggen

Een riolering is onmisbaar, alle afvoeren van uw woning of bedrijfspand komen op de het riool uit. Het is belangrijk dat de riolering goed wordt aangelegd, zo voorkomt u nare geuren afkomstig uit het riool. Afvoeren bestaan meestal uit onderdelen gemaakt van PVC die met lijm aan elkaar vast gemaakt worden. Er zijn ook afvoeren die zijn voorzien van afdichtingsringen gemaakt van rubber, zo zijn onderdelen van de afvoer eenvoudig aan elkaar vast te maken.

Stap voor stap uw afvoer aanleggen

Wilt u weten hoe u zelf uw afvoer aan moet leggen? Lees dan snel verder. Onze rioolspecialist uit Noord-Holland heeft een aantal tips op een rijtje gezet waarin stap voor stap beschreven staat hoe u dit aanpakt.

 • U moet eerst bepalen welke maat afvoer u hebben moet. Voor elk type afvoer is dit anders. Het hele afvoersysteem in uw woning moet belucht worden, anders ontstaat er een vacuüm als er water wegloopt op die manier komen er ook nare geuren uit het riool vrij doordat de stankafsluiters van de sifons leeg worden getrokken.
 • Monteer nu de sifon
 • Met een ijzerzaag kunt u de benodigde stukken afvoerbuis afzagen. Het is verstandig om eerst te meten hoeveel stukken afvoerbuis u nodig heeft en van welke lengte. Let goed op dat de horizontale delen van afvoer goed aflopen, dit moet 1 centimeter per meter zijn. Dit kunt u controleren met een waterpas.
 • Nu moet u de buizen doorzagen. een buis met een doorsnede van 110 mm kunt u het beste met een handzaag doorzagen. Zorg dat u een rechte lijn zaagt.
 • Twee lengtes pijp moet u verbinden met een bocht, mof T- of Y stuk. U moet er wel rekening mee houden dat de pijp daar nog 2 centimeter invalt. Als u alle pijpen in elkaar hebt geschoven kunt u controleren of ze goed passen.
 • Nu moet u markeringen zetten op de onderdelen die kunnen draaien, zo weet u zeker dat u de onderdelen op een goede manier plaatst bij het lijmen.
 • Schuur de uiteinden van de buis en de binnenkanten van de moffen en bochten. Smeer ze hierna in met hard PVC lijm en schuif ze in elkaar.
 • Nu kunt u de sifon weer vastschroeven. Schuif de bevestigingsmoer over de afvoer en schroef de sifon vast.
 • Bij een toilet moet u eerst een rioolbuismof over de PVC afvoerpijp schuiven. De toiletpot kunt u hier over heen zetten.
 • Nu is het tijd voor de afwerking. Breng sanitairkit op de onderkant van de toiletpot.
 • Voor de wasmachine moet u een PVC zwanenhals in de afvoerpijp vastlijmen.
 • Het is belangrijk dat u de afvoerbuizen goed vastzet met beugels aan de muur.

En klaar is uw afvoersysteem!

U moet even weten hoe het precies moet, maar dan is de klus zo klaar. U moet nog wel controleren of al het water daadwerkelijk goed wegloopt.

1 reactie

 1. Na een fijne avond op de bank, kwam er ineens een vreemde geur voorbij, we konden de oorzaak niet vinden maar het was dus de riolering. Mijn zoon ging er dus vanuit dat er een verstopping zat in de riolering buis. Zelf hadden we er geen verstand van maar toen hebben we de riolering dienst gebeld, en zij hebben onze riolering weer opgeschoond en gemaakt. Gelukkig duurde het niet al te lang en was de stank redelijk snel weg.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *